Upptecknare: Johan Johansson

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Östrand

Man brukade även kasta en slant mot en pinne nedsatt i marken. Nu var man i regel flera spelare. Den eller de- vars slant träffade pinnen räknades som första slagare å mynten. Träffade flera kastare pinnen, fingo dessa kasta isär sig. Träffade inget mynt pinnen, fingo de slå efter som i deras mynt fallit nära pinnen. Den slog först, fick lägga samtliga mynt uppå varandra givetvis med lika sidor upp. Nu hade man en käpp som slog till med, de av mynten som efter slaget blevo liggande, med den motsatta sidan uppåt, blevo slagarens egendom. Nu fick den man som kommit närmast i kastningen slå på mynten. De fick nu ej läggas på varandra utan skulle de ligga som de fallit efter det första personen slagit. Lågo två eller eventuellt fler mynt så nära varann att de kunde nås med käppen i ett slag fick slagaren söka nå dessa därest han så ville. Dett kallades att dra snåtvagn. Vände nu något mynt på sig vid slaget, blev det eller dessa slagarens. Nu fortsattes av tredje man o.s.v. så länge något av mynten voro ovända. Detta spel kallades - slå slant.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 69: Mynt och penningar, bd.2, sid. 583-584.